Jeukende huid: hoe ontstaat het en hoe kom je ervan af

Ontdek wat jeuk veroorzaakt en wat je tegen jeuk kunt doen

Jeukende huid kan irritant en vervelend zijn, gelukkig is het meestal geen teken van iets ernstigs. De oorzaak van een jeukende huid kan vele redenen hebben. De beste manier om te bepalen waar dit aan ligt, is te bepalen op welke plek er jeuk is en welke symptomen er zijn, zoals een jeukende huid met uitslag. 

Hoe ontstaat jeukende huid

Hoe ontstaat jeukende huid heeft alles te maken met huidirritatie. Jeuk is als het ware een prikkeling die leidt tot een krabreflex. Wanneer iets de huid irriteert, raakt barrièrefunctie van de huid beschadigd, wat resulteert in jeuk. Huidcellen scheiden histamine af en receptoren in de huid sturen een signaal naar de hersenen om ons aan te moedigen tot een krabreflex oftewel krabben.

Wanneer de huid droog is, dan ontbreekt de benodigde vochtigheid en de lipidenlaag van de huid om effectief te functioneren. Hierdoor wordt de huid gevoeliger voor externe irriterende factoren die jeuk kunnen veroorzaken.

Hoewel krabben een natuurlijke reactie is die tijdelijke verlichting biedt, kan excessief krabben de jeuk verergeren. Het kan de huid beschadigen, resulterend in verdikking en een toename van de krabsignalen naar de hersenen, waardoor een vicieuze krabcyclus ontstaat. Het is dus van groot belang om een jeukende huid serieus te nemen en deze in een vroeg stadium adequaat te verzorgen.

In de dermatologie wordt er onderscheid gemaakt tussen Pruritus (jeuk zonder dat er huidafwijkingen zichtbaar zijn) en Prurigo (huidbeeld met bulten die veel jeuk geven).

Jeukende huid na douchen

Een jeukende huid na douchen behoort tot Pruritus. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals een droge huid, irritatie door gebruik van agressieve zeep of een reactie op bepaalde chemicaliën in doucheproducten. Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om milde producten te gebruiken na het douchen. Ook is het van belang om een jeukende huid na douchen te voorkomen voor een vochtinbrengende crème aan te brengen.

Jeukende huid bultjes

Jeukende huid bultjes behoort tot Prurigo en zijn er in verschillende vormen en kleuren. Jeukende huid bultjes kan veroorzaakt worden door diverse factoren, waaronder allergieën, insectenbeten, huidirritaties of zelfs bepaalde huidaandoeningen. Het is essentieel om de bron van de jeuk te identificeren om gerichte maatregelen te nemen. Het is belangrijk om te achterhalen hoe de bultjes op het lichaam er uitzien en te kijken wat de achterliggende oorzaak kan zijn. Jeukende huidbultjes kunnen er als volgt uitzien:
• Bultjes rood en paars in verschillende groottes
• Puskopjes
• Rode vlekken
• Bandvormige blaasjes of puntjes
• Witte bultjes

Jeukende huid zonder uitslag

Een jeukende huid zonder uitslag kan worden veroorzaakt door diverse factoren.

Droogheid: een veelvoorkomende factor is droogheid die kan leiden tot jeuk zonder dat er direct uitslag zichtbaar is. Vermijd te heet douchen en zorg voor een goede bodygel om de huid extra te voeden en te hydrateren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Toskani Firming gel, een bodygel die de elasticiteit van de huid weer terugbrengt en intensief hydrateert.

Firming Gel

Firming gel

De Firming gel verbetert de elasticiteit van de huid en gaat verslapping tegen. Krachtige actieve ingrediënten van farmaceutische kwaliteit voorzien de huid van regeneratieve en verstevigende eigenschappen die hydratatie en elasticiteit helpen te herstellen.

Ingrediënten: natuurlijke vochtinbrengende factor, elastine, ureum, natuurlijke collageen, bernagie plant, plantaardige tensor.

Allergieën: bepaalde  allergieën kunnen een jeukende huid zonder uitslag veroorzaken. Het identificeren en vermijden van allergenen kunnen van belang zijn voor het verminderen van jeuk.

Interne factoren: stress, hormonale veranderingen of medicatiegebruik, kunnen eveneens bijdragen aan een jeukende huid zonder uitslag. Het beheren van stress, en het aanhouden van een gezonde levensstijl, kunnen hierbij helpen.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om te allen tijde een huidprofessional te raadplegen voor advies. De professional kan een gerichte aanpak realiseren die specifiek is afgestemd op jouw individuele huidbehoeften en -conditie.

Indien je op zoek bent naar de dichtstbijzijnde gekwalificeerde professional, dan kun je onze handige store locator raadplegen. Via de store locator kun je een dichtstbijzijnde Toskani partner vinden in jouw omgeving. Het inschakelen van de expertise van een huidprofessional is een belangrijke stap in het bevorderen van een gezonde huid en het verkrijgen van gepersonaliseerd advies voor het behalen van het beste resultaat.