Scheerirritatie bij de baardstreek, hoe kom je er van af?

Baardverzorging is altijd al populair geweest, maar steeds meer mannen laten vaker hun baard staan. Hoewel baardgroei bij iedere man verschilt, kan het ook flink gepaard gaan met jeuk en scheerirritatie wanneer deze in een mooie vorm wordt geschoren of getrimd.

Er zijn verschillende vormen. Bij scheerirritatie mannen in de baardgroei, wordt dit Pseudofolliculitis barbae genoemd. Het wordt gekenmerkt door (soms wat pijnlijke en jeukende) inflammatoire papels en pustels op de wangen en in de hals. Het gebied van de snor blijft vaak vrij. Vooral bij mensen met een donkere huid kan dit ontstaan wat gepaard kan gaan met postinflammatoire hyperpigmentatie. Pseudofolliculitis barbae kan in twee groepen worden onderscheiden: transfolliculair en extrafolliculair. Extrafolliculair haar groeit direct uit het haarzakje, maar groeit terug in de huid. Transfolliculair haar groeit direct onder de huid, waarbij bultjes, pustels en andere ontstekingen ontstaan.

Scherm­afbeelding 2023 08 29 om 15.54.13

Rode bultjes na scheren

Rode bultjes na scheren ontstaat vaak doordat scherpe punten van afgeschoren haren teruggroeien in de huid. Het wordt vaak geassocieerd met een onjuiste scheertechniek en komt vaker voor bij het gebruik van scheermesjes dan bij elektrische scheerapparaten.

Klinisch beeld bij rode bultjes na scheren:
• Acne-achtige uitbarsting die zich laat zien als ingegroeide haard.
• Rood/roze folliculaire papels
• Meestal in het gezicht en de hals bij mannen na het scheren
• Onder de kaaklijn is typisch een plek war de haarzakjes in verschillende richtingen groeien
• Kan ook voorkomen op plekken zoals de oksel, schaamstreek en benen.
• Jeuk na scheren, pijnlijk en gevoelig
• Laesies kunnen bloeden bij het scheren
• Kan samengaan met en verergeren door eczeem/dermatitis
• Eenmaal genezen, kunnen postinflammatoire hyperpigmentatie en littekens optreden

Wat te doen bij scheerirritatie?

Dat is heel simpel: wanneer je irritatie na scheren wilt stoppen, stop dan met scheren. Wanneer er gestopt wordt met scheren, kan het enkele weken duren voordat de ontstekingsreactie stopt. Helaas is stoppen met scheren niet voor iedereen een optie. Wanneer dit geen optie is, dan raden wij aan om de juiste scheertechniek te gebruiken en met de richting van de haarfollikel mee te scheren. Gebruik scherpe messen en vermijd twee keer scheren in dezelfde zone. Zorg ervoor dat de huid gereinigd is en probeer de huid te exfoliëren met een goede exfoliant. Vergeet daarna ook niet om de huid te hydrateren en te herstellen met een crème. Wij raden de volgende thuisproducten aan: 

Purifying Cleanser

Purifying cleanser

Voordat het scheerproces van start gaat, is het belangrijk om de huid van te voren goed te reinigen. De Purifying Cleanser verwijdert onzuiverheden en bacteriën die de poriën verstoppen en ongewenste ontstekingen veroorzaken. Het zorgt ervoor dat dode huidcellen worden opgeruimd en dat de huidbarrière wordt versterkt.

Ingrediënten: melkzuur, ureum, purifying complex, hamamelis virginiana extract, salvia officinalis extract

Bamboo Hydratonic

Is een tonic die wordt gebruikt om achtergebleven vuilresten te elimineren. De Bamboo Hydratonic heeft exfoliërende, hydraterende en celvernieuwende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn nodig voor het voorkomen van scheerirritatie. Door het aanbrengen van de Bamboo Hydratonic, is de huid beter in staat om werkzame stoffen op te nemen.

Ingrediënten: bamboe water, sinaasappel extract, citroen extract, aloë vera extract, ahorn extract, glycolzuur, melkzuur

Bamboo Hydratonic
clarifyingpeelbooster

Clarifying Peel Booster

Versnelt het lichaamseigen proces van celvernieuwing. Door de exfolierende werking wordt de opbouw van elastine en collageen gestimuleerd. De Clarifying Peel Booster draagt bij aan het oplichten van imperfecties zoals hyperpigmentatie wat ideaal geschikt is om vlekken te voorkomen bij scheerirritatie.

Ingrediënten: 20% glycolzuur, 2% fytinezuur

Total Recovery cream

Een herstellende creme die een huidvernieuwende functie heeft. De Total Recovery Cream zorgt ervoor dat de barrièrefunctie van de huid wordt hersteld en scheerirritatie wordt geminimaliseerd.

Ingrediënten: acetyl dipeptide-3 aminohexanoaat, diaminopropionoyl tripeptide-33, resveratrol, bisabolol, betaïne, allantoïne, vitamine E

Total Recovery Cream

Een professionele behandeling bij Pseudofolliculitis barbae

Ga eens in de zoveel tijd bij een professionele huidcentra langs voor een chemische peeling. Zo zijn er verschillende chemische peelings die ingezet kunnen worden bij scheerirritatie op het gezicht. Zo bevat de Mesoshine Peel salicylzuur, azelainezuur, ureum en allantoine. Deze ingrediënten hebben het vermogen om het regeneratieproces te bevorderen, de huid te exfolieren en oneffenheden te verminderen. Laat van te voren een scan maken van de huid om deze te beoordelen voor de start van een behandeling. Bekijk voor een dichtstbijzijnde centra onze store locator.

Definitief ontharen

Ook is het een mogelijkheid om de haren definitief te verwijderen met laserontharing. Zo heb je helemaal nooit meer last van scheerirritatie. Er zijn verschillende laserapparaten die een pijnloos en langdurig resultaat leveren. Mocht je als professional interesse hebben in laserapparatuur, dan kun je op de website van Laservision of Medilaser terecht.