Maak je huid winterklaar!

Vorig weekend is de klok een uur achteruit gegaan waardoor het ’s avonds eerder donker wordt. Dit betekent dat officieel de wintertijd is ingegaan en het tijd is om jouw huid winterklaar te maken.

Eigenlijk begint de winter pas in december, maar het gure herfstweer met kou, regen en af en toe een zonnetje zien wij al voorbijkomen. Niet alleen het seizoen en het wisselvallige weer verandert voortdurend, maar ook onze huid past zich hier op aan.

De conditie van de huid varieert per seizoen en soms zelfs per dag. Het is daarom belangrijk dat je elk seizoen de huid weer even onder de loep neemt om te kijken hoe je daar je skincare routine op aanpast. Zo kun je skincare producten gebruiken die op dat moment nodig zijn voor jouw huid. Dit zal resulteren in een rustigere, egalere en meer gezondere uitstraling.

Waar kun je op letten bij een nieuw seizoen

Ook al weet je misschien wat jouw huidtype is, de conditie van jouw huid kan dus elke keer sterk verschillen. Niet alleen door het weer, maar ook door andere externe factoren zoals hormonen, medicatie, milieuvervuiling en UV-straling. Laten we dus niet alleen naar huidtype kijken, maar ook naar hoe het met je huid gesteld is. 

Gevoelige huid:

Een intolerante of gevoelige huid reageert sterker op invloeden waardoor deze hyperreactief is. Er zijn 2 hoofdfactoren verantwoordelijk voor een gevoelige huid: genetische factoren (huidtype) en een aangetaste huidbarrière (huidconditie). Een genetisch gevoelige huid is dunner dan andere huiden waardoor deze gevoeliger is voor invloeden. Bij een gevoelige huid, veroorzaakt door een aangetaste huidbarrière, spelen externe invloeden een belangrijke rol, zoals: verkeerd productgebruik, de zon, medicijngebruik, luchtvervuiling, stress en/of leefstijl. Hoewel een genetisch gevoelige huid en een gevoelige huid door externe factoren van elkaar verschillen, zijn de symptomen vrijwel gelijk: jeuk, een verhit gevoel, trekkerig, geïrriteerd en overgevoelig.

Een aantal producten die je kunt gebruiken bij een gevoelige huid:
Kies voor milde producten die de huid kalmeren. Gebruik een cleanser zoals de Purifying Cleanser om de huid te reinigen in de ochtend en avond. Doe dit met lauw warm water en dep de huid zachtjes droog. Gebruik de Sensitive Skin Ampullen als dagelijkse boost om de huid te hydrateren en te kalmeren. Door de hoge concentratie aan werkstoffen verstevigt het de huidbarrière. In de avond kun je kiezen voor de Total Recovery Gel om de huid te herstellen en de regeneratie van de huid te stimuleren. Overdag is het belangrijk om een SPF te gebruiken om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf en meer schade te beperken.

Ontstekingen en andere onzuiverheden:

Net zoals bij een gevoelige huid, kan een onzuivere huid meerdere oorzaken hebben: stress, medicatie, klimaat, hormonen of verkeerd productgebruik. Helaas is dit dus niet in een hokje te plaatsen. Bij een onzuivere huid speelt een overmatige talgproductie een grote rol. Hierdoor kunnen bacteriën zich makkelijk ophopen waardoor ontstekingen ontstaan. Het is daarom belangrijk om de juiste producten te gebruiken om dit proces niet te verergeren. Met de juiste producten reguleer je de talgproductie, verbeter je de huidbarrière en zorg je ervoor dat de verhoorning van de huid afneemt.

Een aantal producten die je kunt gebruiken bij een onzuivere huid:
Kies voor producten waarbij de huidbarrière wordt herstelt en die de talgproductie reguleren. Heel belangrijk is om de huid goed te reinigen in de ochtend en de avond. Kies voor de Purifying Cleanser om de talgproductie te verminderen en de Bamboo Hydratonic om de huid te exfoliëren en de overgebleven vuilresten te verwijderen. Gebruik een exfoliant zoals de Imperfection Peel Booster. Deze bevat naast glycolzuur ook salicylzuur die tot diep in de porie dringt om deze schoon te houden. Kies ook weer voor een SPF in de ochtend om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Extra tip: neem elke dag een Artichoke Plus supplement. De Artichoke plus supplementen zorgen voor een detox van het lichaam van binnenuit.

Huidveroudering:

Wanneer je al enige rimpels, fijne lijntjes en verslapping ziet, dan vraagt jouw huid om een betere conditie. Het proces van huidveroudering vindt al plaats vanaf een leeftijd van 25 jaar. celvernieuwing verloopt trager waardoor dit kan zorgen voor rimpels en minder elasticiteit. Daarnaast kan de huid ook ouder worden door externe factoren zoals de zon, milieuvervuiling, medicijngebruik en/of roken. Hoewel iedereen op den duur last krijgt van fijne lijntjes en rimpels, kunnen we er wel voor zorgen dat deze minder zichtbaar worden. Ook kunnen we de komst van nieuwe lijntjes uitstellen, maar dan wel met het gebruik van de juiste producten.

Een aantal producten die je kunt gebruiken bij huidveroudering:
Naast het gebruik van een goede cleanser zijn er een aantal producten binnen het assortiment van Toskani die bijzonder goed werken voor anti-aging. Zo zijn het Skin Architect Mesoserum en de Skin Architect Cream speciaal voor de leeftijd van 50 jaar en ouder. Ze bevatten namelijk het een medische graad hyaluronzuur bevat die de vochtgehalte van de huid versterkt. Ook bevatten beide producten Acetyl Hexapeptide-8. Wie veel met ingrediënten bezig is, weet dat Acetyl Hexapeptide 8 de spiersamentrekking remt die rimpels veroorzaakt. De Skin Architect lijn mag dan wel voor 50 jaar en ouder zijn, maar mocht je 20 jaar jonger zijn, dan raden wij dit product nog steeds aan. Hoe eerder je begint hoe beter, toch?

Hyperpigmentatie:

Hyperpigmentatie van de huid is een veelvoorkomend huidprobleem waarvan de oorzaak ook te maken heeft met interne en externe factoren. Interne factoren hebben bijvoorbeeld te maken met het vrouwelijke hormoon die de aanmaak van melanine stimuleert. Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor de aanmaak van hyperpigmentatie, maar ook anticonceptie kan een boosdoener zijn bij het ontstaan van vlekken. Daarnaast speelt de zon ook een belangrijke rol. Wanneer je huid (zonder bescherming) blootgesteld wordt aan UV-straling, zal de melanineproductie worden verstoord.

Een aantal producten die je kunt gebruiken bij hyperpigmentatie:
Gebruik de Energizing Cleanser en de Bamboo Hydratonic om de huid goed te zuiveren en licht te exfoliëren. De Clarifying Peel Booster is een exfoliant die bijdraagt aan het oplichten van oneffenheden. Het activeert de synthese van collageen en elastine en versnelt het natuurlijke proces van celvernieuwing. Eerder hebben wij een blog geschreven over het Radiance Ultimate Mesoserum. Dit is namelijk ook een product die je kunt gebruiken bij hyperpigmentatie. Door het ingrediënt tranexaminezuur remt het de vorming van pigment. Mocht je liever voor een ampul gaan, dan kan dat ook. De Radiance ampullen voorkomen de vorming van donkere vlekken. Door het ingekapselde complex, geeft het actieve werkstoffen af op verschillende niveaus van de huid. Vergeet ook zeker geen SPF aan te brengen om het ontstaan van nieuwe vlekken te voorkomen. Kies voor de Radiance Daily Cream met SPF 30 die tegelijkertijd op hyperpigmentatie werkt.

Droge huid:

Bij een droge huid door interne factoren, hebben mensen van nature een zwakkere huidbarrière en een tekort aan olie wat leidt tot dehydratatie. De huid kan hierdoor erg trekkerig aanvoelen, vooral in de winter. Bij externe factoren speelt koud weer een grote rol. Tijdens de winterperiode is de kans op een droge huid het grootst. Met name door de droge en gure lucht. De verwarming is daarbij een grote boosdoener. Hoewel we met zijn allen iets meer letten op de energieprijzen, zal regelmatig de verwarming aanzetten toch echt invloed hebben op de huid. De verwarming droogt de huid namelijk uit.

Een aantal producten die je kunt gebruiken bij hyperpigmentatie:
Een goede verzorging met de juiste producten kan bij een droge huid niet ontbreken. Om de huid winterklaar te maken is, naast een cleanser en een tonic, het verstandig om een hydraterend serum en crème aan te brengen. Zo voorkom je vochtverlies en helpt het bij het herstel van de barrièrefunctie van de huid. Kies voor de Lipo-proteoglycans ampullen die samengesteld is met ingrediënten als elastine, collageen, vitamine C en proteoglycanen. Proteoglycanen is een fundamenteel bestanddeel voor hydratatie. Kies naast het ampul/serum voor de Night Reverse Cream & Mask. Een crème die de huid gedurende de nacht herstelt en repareert tegen dagelijkse stress.

Kortom: wanneer je bekend bent met jouw huidtype, hoeft dit nog niet te betekenen dat jouw huidconditie in orde is. Kijk daarom ieder seizoen opnieuw naar hoe het met je huid gesteld is en pas daar de producten op aan. Ons advies is natuurlijk om dit over te laten aan een huidprofessional. Zij kunnen jouw huid helemaal onder de loep nemen en het juiste productadvies geven om jouw huid winterklaar te maken. Mocht je willen weten welke huidprofessional bij jou in de buurt met Toskani werkt, bekijk dan onze store locator op onze website!