Pigmentvlekken, alles wat je moeten weten om deze te verwijderen

Pigmentvlekken – hoe frustrerend en vervelend het ook kan zijn, vroeg of laat krijgt bijna iedereen hiermee te maken. Wanneer donkere plekken op de huid ongewenst zijn, kan het streven naar een egale huidteint voor veel inspanning zorgen. Voor een goede behandeling tegen pigmentvlekken moet je het probleem bij de kern aanpakken. Wij leggen uit wat pigmentvlekken zijn, hoe je deze kunt voorkomen en wat je ertegen kunt zijn. 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan door een overschot of tekort aan pigment, wat leidt tot donkere vlekken van de huid. Het pigment, geproduceerd door melanocyten, beschermt tegen UV-straling en bepaalt de kleur van het haar, de huid en de ogen. Het ontstaan van pigmentvlekken kan verschillende oorzaken hebben, van zonschade, hormonale veranderingen tot aan vlekken door acne. Er zijn verschillende variaties in kleur, vorm en grootte: van bruinte tot aan witte vlekken, ronde of grillige contouren wat kan variëren in verschillende groottes. De diversiteit benadrukt de complexiteit van pigmentatie en de verschillende verschijningsvormen van deze huidverkleuringen.

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

De oorzaak van pigmentvlekken ligt bij een verstoring van de productie van melanine waardoor deze overmatig wordt geproduceerd. De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Huidveroudering: ouderdomsvlekken kunnen ontstaan doordat de regelmaat van de melanineproductie afneemt.
  • UV-straling: wanneer de huid overmatig wordt blootgesteld aan ultraviolette (UV) straling, stimuleert deze een overproductie aan melanine. Dit resulteert in donkere vlekken en verkleuringen.
  • Hormonale veranderingen: bij hormonale schommelingen of bij zwangerschap (het zo gehete zwangerschapsmasker: melasma), kunnen pigmentvlekken ontstaan
  • Trauma van de huid: bij beschadiging van de huid door bijvoorbeeld acne of wondjes, kunnen vlekken ontstaan.
  • Erfelijke factoren: sommige mensen hebben van nature meer aanleg om pigmentvlekken te ontwikkelen.

Pigmentvlekken en hormonen

Pigmentvlekken en hormonen hebben een verband wat betreft de verstoring hiervan. Hormonale veranderingen door zwangerschap, menstruatie of bij het gebruik van anticonceptie, kunnen de melanineproductie verstoren. Donkere vlekken treden op doordat de melanocyten (cellen die pigment produceren), overactief worden. Bescherming tegen de zon en het gebruik van thuisproducten met de juiste ingrediënten zijn essentieel voor het onder controle houden van hormonale pigmentatie. 

Pigmentvlekken voor en na

Het resultaat van het aanpakken van pigmentvlekken kan variëren afhankelijk van de oorzaak van de donkere vlekken, de behandelprotocol en het consistent gebruik van de bijbehorende thuisproducten. Toskani hanteert altijd een 360 graden behandeltechniek. Dit houdt in dat, met de combinatie van producten en behandelingen, de effecten worden versterkt en de beste resultaten worden bereikt. In elk behandelprotocol wordt er een combinatie gemaakt van thuisproducten, peelings, mesotherapie producten en devices. Hier zijn enkele algemene verwachtingen voor verbetering van pigmentatie vóór en na behandeling:

Voor de behandeling: pigmentvlekken zijn zichtbaar op de huid met een onregelmatige kleur en eventuele textuur van de huid. Mogelijkheid tot verdere verergering door blootstelling aan de zon.

Na de behandeling: met de juiste behandelingen kan hyperpigmentatie worden vermindert, vlekken kunnen lichter worden en/of helemaal verdwijnen. De huid is egaler, gladder en frisser. Dagelijks gebruik van een zonnebrandcreme en het vermijden van overmatig blootstelling aan de zon is een must.

Een mooi voorbeeld van pigmentvlekken voor en na is onderstaande foto. Het resultaat is behaald met de Spot Out Kit met het bekende Spot Out masker, 2 keer de Radiance Peel en een microneedling behandeling. Duidelijk op de foto is te zien dat de vlekken zijn verminderd en dat er een egalere huid is verkregen.

Scherm­afbeelding 2023 11 27 om 15.33.49
Resultaat behaald door www.huidspecialistmaris.nl
Pigmentvlekken creme

Er zijn verschillende pigmentvlekken creme’s beschikbaar binnen het assortiment aan thuisproducten van Toskani. Ieder product is er op gericht om hyperpigmentatie aan te pakken en te verminderen. De producten bevatten ieder hun eigen unieke eigenschappen en ingrediënten van farmaceutische kwaliteit. Onderstaand enkele producten die helpen om donkere vlekken te elimineren:

Spot Out Cream scaled

Spot Out cream

bestrijdt de belangrijkste tekenen van photo-aging en is op basis van een innovatief ophelderingscomplex: EBC*

Ingrediënten:
complex van liposomale ingredienten, tranexaminezuur, melkzuur en kojinezuur

radiancedailycream19 min

Radiance Daily cream

Een dagcreme met SPF30 vermindert de verschijning van nieuwe vlekken en egaliseert de huidteint.

Ingrediënten: ferulinezuur, ferment van spergillus, kojinezuur, alpha-arbutine, hexylresorcinol, zoethout extract, retinol, vitamine C.

Radiance Ultimate Mesoserum

Radiance Ultimate mesoserum

Helpt om hyperpigmentatie te verlichten, de complexiteit op te helderen en verdere pigmentveranderingen te voorkomen. 

Ingrediënten:
kojinezuur, azelaïnezuur, alpha-arbutine, vitamine E, glutathion, fytinezuur en vitamine C.

radiance box ampoule min e1655814358430

Radiance Ampullen

Het brightening complex in de ampullen geeft actieve werkstoffen af op verschillende niveaus in de huid. Zo voorkomt het huidproblemen zoals hyperpigmentatie.

Ingrediënten:
Azeloglica, bisabolol, fytinezuur, vitamine C en vitamine B3.

Het is belangrijk om consistent te zijn in het gebruik van een pigmentvlekken creme, maar ook een SPF. Dit om nieuwe vlekken te voorkomen en bestaande te elimineren.

Graad huidadvies? Bezoek een professional bij jou in de buurt. Bekijk voor een dichtstbijzijnde salon de store locator: