Rode vlekken in gezicht

Rode vlekken in gezicht kunnen door veel verschillende oorzaken ontstaan. Het is erg vervelend en je wilt hier natuurlijk graag vanaf komen. Mensen met een overgevoelige huid hebben meestal sneller last van rode vlekken op hun gezicht door een verscheidenheid aan triggers. Ze kunnen variëren van tijdelijke en onschuldige huidaandoeningen tot symptomen van andere gezondheidsproblemen. Of je nu last hebt van rode wangen, een branderig gevoel, of zichtbare bloedvaatjes, je wilt er snel en op een makkelijke manier vanaf. Wij vertellen je wat de mogelijke oorzaken van rode vlekken op het gezicht zijn en bespreken we enkele behandelingen.

Oorzaken van diffuse roodheid en rode vlekken in gezicht

 1. Allergische reacties: Allergieën kunnen leiden tot het ontstaan van rode vlekken of uitslag op het gezicht, dit heeft over het algemeen te maken met een allergische reactie. Dit kan het gevolg zijn van contact met bepaalde stoffen, voedingsmiddelen, of reacties op verkeerd gebruik van producten. Soms kun je last hebben van een brandend gevoel maar weet niet wat nu de precieze oorzaak is. 
 2. Infecties: Verschillende soorten infecties, zoals bacteriële, virale of schimmelinfecties kunnen rode vlekken veroorzaken. Dit kan ook gepaard gaan met een trekkerig gevoel. Een voorbeeld van een bacteriële infectie is impetigo, terwijl virale infecties kunnen variëren van waterpokken tot herpes simplex. Een huidaandoening is in ieder geval erg vervelend, vooral als deze goed zichtbaar is. 
 3. Huidaandoeningen: Aandoeningen zoals eczeem, psoriasis, en rosacea kunnen rode vlekken of plekken veroorzaken die gepaard kunnen gaan met jeuk of schilfering. Deze indicaties vereisen vaak een specifieke behandeling. Mensen met een huid gevoelig voor dit soort huidproblemen ervaren vaak extra symptomen zoals schilfers, blaren of bultjes die over tijd kunnen verminderen.
 4. Reacties op medicatie: Sommige medicijnen kunnen huidreacties veroorzaken die zich uiten in de vorm van rode vlekken. Dit is vaak een neveneffect dat moet worden beoordeeld door een medisch professional.
 5. Klimaatinvloeden: Extreme weersomstandigheden zoals kou of hitte kunnen ook rode vlekken op het gezicht veroorzaken, vaak door huidirritatie. Van je neus tot voorhoofd, het kan erg vervelend aanvoelen en zelfs jeuken. 
 6. Temperatuurveranderingen: Schommelingen in temperatuur kunnen leiden tot het krijgen van rode vlekjes, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor stress en temperatuurwisselingen. Zorg dat je altijd voldoende water drinkt, daarnaast is het gebruik van de juiste producten erg belangrijk. 
 7. Rode huid: Bepaalde triggers zoals hitte, pittig eten, alcohol, hormonale schommelingen, en allergische reacties kunnen leiden tot een rode huid. Specifieke aandoeningen zoals rosacea, couperose, blozen, en erythrose kunnen ook roodheid veroorzaken, waarbij advies en oplossingen voor het verzorgen van een gevoelige huid essentieel zijn.
Rode vlekken in gezicht
________

Behandelingen voor rode vlekken in het gezicht

De behandeling voor rode vlekken in het gezicht hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Crèmes: Voor huidproblemen zoals eczeem en psoriasis wordt het ook aanbevolen om een professional te raadplegen. Zij kunnen de huid goed bekijken en zo adviseren of er bepaalde behandelcrèmes gebruikt dienen te worden om de roodheid en ontstekingen helpen te verminderen. Het is noodzakelijk om dit op de juiste manier te doen. Een getinte dagcrème kan ook een optie zijn voor het camoufleren van rode vlekken terwijl het tegelijkertijd huidverzorgingsvoordelen biedt.
 • Vermijden van triggers: Als de rode vlekken veroorzaakt worden door allergische reacties of specifieke triggers, is het belangrijk deze zoveel mogelijk te vermijden. Als je veel last hebt van huidproblemen, is dit iets wat je zeker moet doen. Denk hierbij aan het gebruiken van verkeerde huidproducten of het blootstellen aan directe zonlicht. Vraag een professional altijd om advies voor de juiste producten.
 • Aloë vera: In sommige gevallen kunnen natuurlijke remedies zoals aloë vera, kokosolie of kamille verzachtend werken. Producten zoals de Total Recovery gel of het Antistress mask, kunnen uitkomst bieden om de huid te kalmeren en te verzachten. Deze zijn ook uitstekend in te zetten als after sun na een dagje strand. 
 • Make-up: Het gebruik van specifieke soorten make-up, zoals minerale en hypoallergene make-up, wordt aanbevolen om roodheid te controleren en te camoufleren zonder de gevoelige huid te irriteren.
 • Medicatie: Voor infecties is het beste om een arts te raadplegen. Deze kan eventueel medicatie voorschrijven, afhankelijk van de bevindingen. 

Voorkomen van rode vlekken in het gezicht

Het voorkomen is een belangrijk aspect wanneer het gaat om huidgezondheid. Het regelmatig gebruiken van een zonnebrandcrème zoals de Sun Protection cream, het zorgvuldig selecteren van huidverzorgingsproducten en het vermijden van bekende allergenen kunnen allemaal helpen om de huid gezond te houden en het ontstaan van rode vlekken te voorkomen.

Store locator

Rode vlekken op het gezicht kunnen een bron van ongemak en bezorgdheid zijn. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan andere symptomen die deze vlekken kunnen vergezellen en, indien nodig, medisch advies in te winnen. Met de juiste diagnose en behandeling kunnen de meeste mensen een effectieve verlichting van hun symptomen vinden. Graag een huidanalyse ondergaan bij een professional om te kijken wat zij voor jouw huidprobleem kunnen doen? Raadpleeg dan onze store locator om een dichtstbijzijnde salon te vinden.