Haaruitval? Met deze 3 tips stimuleer jij haargroei!

Wij praten je bij over verschillende oorzaken

Help, haaruitval! Heb jij last van uitvallende haren tijdens het borstelen, trek jij veel haren uit tijdens het douchen en vind jij veel losse haren op je kleding? Wij praten je bij over verschillende oorzaken en geven 3 tips om dit tegen te gaan en haargroei te stimuleren. 

Haaruitval oorzaken

Haaruitval oorzaken kunnen uiteenlopen van genetische factoren tot aan voeding. Normaliter verliest iedereen 100 tot 120 haren per dag. Wanneer je ouder wordt, verlies je meer haren doordat de groeifase vertraagt. Hierdoor duurt het langer voordat er nieuw haar begint te groeien. Mocht je meer dan 120-150 haren verliezen op een dag, dan heb je mogelijk te maken met haaruitval. Er zijn verschillende soorten haaruitval oorzaken:

  • Alopecia Areata: ontstaat wanneer het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt, waardoor haarverlies ontstaat.
  • Alopecia Totalis: een specifieke vorm waarbij er volledige haarverlies op de hoofdhuid ontstaat. Dit kan abrupt optreden, waarbij het haar binnen een korte periode volledig uitvalt, of geleidelijk over een langere periode. 
  • Alopecia Diffusa: ook bekend als telogeen effluvium, is een vorm van haaruitval die wordt gekenmerkt door een geleidelijk dunner worden van het haar. Dit treedt op wanneer een groot aantal haarfollikels tegelijkertijd in de rustfase ingaan en vervolgens uitvalt. Dit is vooral te zien bij het kammen, borstelen of wassen van het haar.
  • Alopecia Adrogenetica: de meest voorkomende vorm van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Het wordt veroorzaakt door genetische en hormonale factoren en wordt gekenmerkt door progressief haarverlies. Meestal op de kruin bij mannen en een verdunning van het haar bij vrouwen. Dit is van genetische oorsprong en speelt een rol bij de gevoeligheid van de haarzakjes voor dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat wordt afgeleid van testosteron.
  • Alopecia Universalis: een ernstige vorm van haarverlies waarbij al het lichaamshaar verloten gaat, inclusief hoofdhaar, wimpers, wenkbrauwen en ander lichaamshaar. Dit wordt veroorzaakt door auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt. Deze aanval leidt tot ontstekingen en vernietiging van de haarfollikels, waardoor het haar niet kan groeien.
  • Alopecia Cicatricalis: verwijst naar haarverlies als gevolg van littekenvorming op de hoofdhuid. Littekenweefsel vervangt de normale, gezonde hoofdhuid waarbij de haarfollikels worden vernietigd en niet kan teruggroeien. Dit kan te maken hebben met trauma’s zoals brandwonden, infecties of dermatologische aandoeningen.

Wat te doen tegen haaruitval, hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het stimuleren van haargroei:

1. Haaruitval vitamines, zorg voor de juiste vitaminen en supplementen

Haaruitval vitamines en supplementen kunnen bijdragen aan het ondersteunen van haargroei. Vooral vitamine A, B, C, D en E, mineralen zoals ijzer, zink en magnesium én gezonde vetten, kunnen de haarfollikel voorzien van de nodige voedingsstoffen voor groei. Naast haaruitval vitamines, kan de DensiHair Boost capsules ook een oplossing bieden. De capsules van Toskani zijn van farmaceutische kwaliteit en ontworpen na onderzoek in het laboratorium. Ze bevatten sabal serrulata, biotine, zink, selenium en aminozuren om het haar te versterken en haaruitval tegen te gaan.  

DensiHair Boost capsules
2. Haarverzorging, gebruik de juiste producten

Haarverzorging is onmisbaar wanneer je de hoofdhuid en het haar gezond wilt houden. Gebruik milde producten en masseer de hoofdhuid regelmatig om de bloedcirculatie te verbeteren. Wanneer je de hoofdhuid masseert, doe dit dan in combinatie met de Toskani Anti-hair loss lotion. De Anti-hair loss lotion is speciaal ontwikkeld om het haar te versterken, de haarstructuur te verbeteren en de haarfollikel te voeden. De Anti-hair loss lotion is ook mooi om te gebruiken wanneer je haargroei stimulerende behandelingen ondergaat.

Anti hair loss lotion
3. Verminder stress

Het is altijd goed om stress te verminderen, ook al is de relatie tussen stress en haaruitval complex. Dit komt omdat niet iedereen haaruitval zal ervaren als reactie op stress. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Stress kan de hormonale balans verstoren wat kan leiden tot haaruitval. Stress kan het hormoon cortisol verhogen, wat op zijn beurt de productie van andere hormonen zoals testosteron en dihydrotestosteron kan beïnvloeden, die beide geassocieerd worden met haaruitval. 

Daarnaast is het goed om het gebruik van stylingapparaten zoals föhns, stijltangen en krultangen te beperken. Door de hitte kan het haar beschadigen door deze uit te drogen en kwetsbaarder te maken voor breuk met eventueel haarverlies tot gevolg. Wanneer je toch niet zonder een stylingapparaat kan, gebruik dan een hittebestendig product voor in het haar om deze extra te verzorgen. 

Haarverlies heeft altijd een onderliggend probleem. Het is raadzaam om een professional om advies te vragen. Voor professionele behandelingen om haargroei te stimuleren, of het gebruik van de Toskani producten, adviseren wij om de store locator te raadplegen voor een dichtstbijzijnde kliniek.