Hooikoorts en huidklachten, wat te doen?

De lente is begonnen, de natuur komt tot leven en er komt weer overal bloesem aan de bomen. Fantastisch om te zien, minder fantastisch voor degene die last hebben van hooikoorts. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Bij hooikoorts wordt stuifmeelkorrels, zoals gras of boompollen die door de wind worden verspreid, ingeademd. Mensen die overgevoelig zijn voor deze pollen, hebben een allergische reactie op de slijmvliezen van de neus en ogen. Dit wordt hooikoorts genoemd.  

In veel gevallen gaat hooikoorts gepaard met brandende en rode ogen. Maar ook het effect op de huid kan minstens even vervelend zijn. Jeuk en een branderig gevoel op de huid, samen met droogte en uitslag zijn symptomen die vaak worden gezien.

 

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is eigenlijk een allergische reactie van de huid. Een allergische reactie is een veranderde manier van reageren van het immuumsysteem op allergenen. In het geval van hooikoorts zijn het de pollen die een allergische reactie veroorzaken.

Wanneer stuifmeelkorrels in contact komt met de huid en pollenallergenen de huid binnen dringen, dan reageert de huid hier op door histamine vrij te maken. Histamine veroorzaakt irritatie, zwelling, roodheid en een branderig gevoel wat erg vervelend kan zijn.

Vooral in de ochtend kunnen de klachten op zijn ergst zijn. Dit komt omdat tijdens de nacht ons cortisol niveau daalt waardoor het effect van histamine op de huid sterker is. In de ochtend veroorzaakt histamine jeuk en een branderige gevoel op de huid. Bij een gezonde huid worden toxines gedurende de nacht verwijderd. Bij mensen met een gevoelige huid zoals bij hooikoorts, is de eliminatie van toxines niet volledig. Er blijven dan in de ochtend meer toxines in de huid over die belastend kunnen zijn voor de huid. De huid heeft daarom extra hulp nodig tijdens de nacht.

De behandeling

Zelf is hooikoorts te bestrijden met speciale medicijnen. Voor de huid is het belangrijk om de juiste producten te kiezen om irritatie te voorkomen en te vermijden. Gebruik de Purifying Cleanser om de huid te reinigen en om een allergische reactie te voorkomen. Deze fijne cleanser mag ook over de ogen gebruikt worden. Er wordt geadviseerd om de huid hier 2 keer mee te reinigen om er zeker van te zijn dat overgebleven vuilresten daadwerkelijk zijn verwijderd. 

Vul de productroutine aan met de Total Recovery Cream om de huid in de avond direct te verkoelen en een geïrriteerde huid te verlichten. Daarnaast versterkt de Total Recovery Cream ook de huidbarrière. 

Vergeet niet om elke dag een zonbescherming aan te brengen. Een kwetsbare huid is extra gevoelig voor schade door UV-straling. De Anti-pollution Total Defense Cream is hier geschikt voor. Deze crème beschermt naast UV-straling ook tegen infraroodstraling, blauw licht en schadelijke stoffen van buitenaf zoals uitlaatgassen, rook, en milieuvervuiling. 

Hooikoorts
Hooikoorts en huidklachten, wat te doen? 8

Purifying Cleanser
‘Reiniging’
200 ml

totalrecoverycream min
Hooikoorts en huidklachten, wat te doen? 9

Total Recovery Cream
‘Optimaal herstel’
50 ml

Antipollutiontotaldefensecream min
Hooikoorts en huidklachten, wat te doen? 10

Anti-pollution Total Defense Cream
‘Ultieme bescherming’ 
50 ml