Niacinamide, wat doet het?

Niacinamide is een ingrediënt dat je steeds vaker terugziet in huidverzorgingsproducten maar ook in professionele behandelingen zoals een chemische peeling. En dat is niet voor niets. Deze wateroplosbare vitamine – vitamine B3 – heeft een goed onderbouwde werking. Of je nu last hebt van puistjes, pigmentvlekken of een doffe huid: niacinamide doet op meerdere vlakken z’n werk.

Zo ondersteunt niacinamide de huid

Niacinamide bevat eigenschappen die de huid versterken én beschermen. Het helpt bij het opbouwen van de huidbarrière door de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije vetzuren te stimuleren. Dat klinkt misschien technisch, maar het effect is duidelijk: je huid verliest minder vocht en wordt minder snel kwetsbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv stralen of vervuiling.

Bij een droge huid merk je dit vaak meteen. De huid voelt minder trekkerig, schilfert minder en het algehele comfort verbetert. Heb je te maken met een gecombineerde huid of een vette huid? Dan helpt niacinamide ook om de talgproductie te verminderen, wat weer mee eters en een vette huid beperkt.

Daarnaast werkt het ingrediënt dankzij z’n ontstekingsremmende eigenschappen kalmerend bij puistjes en roodheid. Hierdoor zie je niacinamide ook vaak terug in producten voor mensen met bepaalde huidaandoeningen zoals acne of rosacea.

Niacinamide werkt goed bij het egaliseren van de teint. Dit komt omdat niacinamide de transfer van melanomen naar keraticonyten remt. Dankzij de hoge stabiliteit en wateroplosbaarheid is niacinamide geschikt en goed te verwerken in zowel leave-on als rinse-off formuleringen.

Niacinamide

Wat je wel en niet combineert met niacinamide

Niacinamide gebruiken gaat bij de meeste mensen zonder problemen, maar er zijn combinaties waarbij je even moet opletten. Hoge concentraties pure vitamine C of retinol (vitamine A) in één routine kunnen zorgen voor irritatie als je huid daar gevoelig voor is. Het helpt dan om ze op verschillende momenten van de dag aan te brengen, bijvoorbeeld niacinamide ’s ochtends en retinol ’s avonds.

Met hydraterende ingrediënten zoals glycerine, pentylene glycol en butylene glycol werkt het juist goed samen. In combinatie versterken zij elkaars werking in het verbeteren van de huidelasticiteit, het herstellen van de huidbarrièrefunctie en het reduceren van transepidermaal waterverlies (TEWL). Dit is ook zeker prettig bij een droge of gevoelige huid. Ook met antioxidanten zoals vitamine E of zelfs hyaluronzuur vormt niacinamide een stabiele combinatie. Het ondersteunt zowel het neutraliseren van vrije radicalen en uv straling als het verbeteren van de huidtextuur en algehele huidconditie. Hierdoor is niacinamide breed inzetbaar binnen geavanceerde formuleringen voor huidverzorging en esthetische behandelingen.

Waarom structuur en concentratie tellen

Een goede formulering maakt het verschil. Een mild product met 4 tot 10 procent niacinamide is geschikt voor dagelijks gebruik. Meer betekent niet automatisch beter. Zeker als je een gevoelige huid hebt, werkt een lagere concentratie vaak fijner. Je ziet niacinamide terug in serum, dagcrème en andere huidverzorgingsproducten. In een niacinamide serum is de werking meestal wat gerichter en krachtiger, door een hoge concentratie vitamine B3 per druppel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Anti-pollution Ampullen. De ampullen zijn een intensieve dagelijkse multivitaminen behandeling voor doffe en gedevitaliseerde huiden. Geformuleerd met antioxidanten ingrediënten zoals vitamine A, B3 (niacinamide), C en E en celregeneratieboosters verbeteren deze ampullen de beschermingsmechanismen van de huid tegen milieuschade en vrije radicalen. Deze combinatie maakt dat de Anti-pollution Ampullen bijzonder geschikt is voor de behandeling gericht op het egaliseren van de teint en het verbeteren van de algehele huidstructuur. Tegelijkertijd wordt de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf en worden vrije radicalen geweerd. 

Niacinamide

Let wel: exfoliëren met mate helpt je huid om dode huidcellen kwijt te raken, waardoor niacinamide beter wordt opgenomen. Maar te veel tegelijk doen, zoals peelings combineren met vitamine B3, kan je huidbarrière juist verzwakken.

Wat doet niacinamide met huidproblemen?

Bij pigmentvlekken en donkere vlekken, ook na puistjes, kan niacinamide zichtbaar helpen en een waardevolle toevoeging zijn. Het vermindert de ophoping van pigment zonder de huid te bleken of te irriteren. Je ziet dit vooral bij dagelijkse toepassing: de kleur wordt lichter en de plek valt minder op. 

Roodheid door ontstekingen, puistjes of andere onzuiverheden neemt vaak snel af. Dat geldt ook voor zichtbaar vergrote poriën. De huidstructuur verfijnt en de huid oogt gladder. In combinatie met ceramiden en vrije vetzuren blijft dat effect langer behouden. Ook bij veroudering – beginnende fijne lijntjes of verlies van stevigheid – kan niacinamide ondersteunen, juist omdat het de barrièrefunctie gezond houdt.

Niacinamide is niet het enige ingrediënt dat iets kan betekenen, maar door de balans tussen effectiviteit en mildheid wordt het vaak ingezet. Voor de gecombineerde huid, de droge huid, of gewoon als onderhoud — het blijft een stabiele keuze in veel formules voor een stralende huid.

De producten van toskani producten zijn exclusief verkrijgbaar bij klinieken in jouw omgeving. Gebruik onze store locator om de dichtstbijzijnde Toskani-partner te vinden.